Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouře poničily státnímu podniku Lesy ČR přes 230.000 metrů krychlových dřeva

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Hradec Králové - Škody po bouřích s vichřicí, které zasáhly Česko v uplynulých dvou týdnech, půjdou do desítek milionů. V lesích státního podniku Lesy ČR poničily přes 230.000 metrů krychlových dřeva. Na několika místech platí zákaz vstupu do lesa.

Dnes kolem poledne Lesy ČR odhadovaly objem škod přes 220.000 m3. Později odhad zpřesnily o škody na Českokrumlovsku v objemu 10.000 až 15.000 m3. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Objem zničeného dřeva představuje necelá tři procenta celoročního objemu těžby dřeva ve státních lesích, který je kolem osmi milionů metrů krychlových. Dosud největší živelní kalamitou v historii Lesů ČR byl orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun.

V jižní části Olomouckého kraje vítr na přelomu první a druhé srpnové dekády poškodil v okolí Šternberka, Mohelnice a Olomouce 50.000 až 60.000 m3 dříví. Severně a západně od Brna bylo poškozeno 25.000 m3 dříví, nejvíce byly postiženy lokality v severní části Moravského krasu, v okolí obcí Vysočany, Němčice, Petrovice, Sloup a Holštějn. Na Náchodsku a Trutnovsku vítr Lesům ČR poškodil 22.000 m3 dříví. Na severní Moravě bylo poškozeno asi 50.000 m3 dřeva, drtivá většina z toho na Bruntálsku.

Kolem 15.000 m3 dříví vítr polámal na Vysočině u Kamenice nad Lipou, hlavně v katastrech Těmice, Častrov, Pravíkov, Bohdalín, Včelnička a Horní Radouň. "O vydání zákazu vstupu státní správu na Vysočině nežádáme, ale kritická místa jsme označili výstražnými tabulemi i páskami," uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Zatím hrubé odhady mají lesníci z jižních Čech, které vichřice zasáhla o uplynulém víkendu. Včetně lokalit kolem Českého Krumlova by tam mohlo být poničeno přes 60.000 m3 dřeva. "Nejvíce je postižena lesní správa Jindřichův Hradec, kde se odhaduje asi 20.000 m3, a dále lesní správy Nové Hrady, Vyšší Brod, Třeboň a Hluboká nad Vltavou. Asi 5000 m krychlových dřeva vítr poničil v okolí Včelné a obce Kubova Huť," uvedla Jouklová.

Zákazy vstupu do státního lesa jsou vydány v Olomouckém kraji na Šternbersku a u Zábřehu. V Královéhradeckém kraji je zákaz vstupu do poškozených lesů na Trutnovsku a Náchodsku, konkrétně jde o lokality Choustníkovo Hradiště, Vlčkovice, Kouhoutov, Libňatov, Brzice, Harcov, Chvalkovice a Velká Bukovina. Lidé by podle Jouklové měli být opatrní i v poškozených lesích, kde zákaz vstupu vydán nebyl.

Témata:  lesy Lesy ČR bouřky

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy