Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přísaha nových vojáků 28. října se přesune na Moravu, Zeman se ceremoniálu nezúčastní

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Přísaha rekrutů na Hradčanském náměstí u Pražského hradu byla v uplynulých letech tradiční součástí oslav výročí vzniku československého státu 28. října. Letos se ale přesune na Moravu a prezident Miloš Zeman se jí nezúčastní.

Podle ministerstva obrany žádali o přesun představitelé moravských regionů. Server Aktuálně.cz ale uvedl, že podle nejmenovaných armádních zdrojů o změnu žádal Hrad kvůli nabitému programu prezidenta.

Zeman se ve funkci hlavy státu zúčastnil všech čtyř předchozích přísah. Letos se ale přísaha bude konat ve Vyškově a Brně, kde jsou vojenské školy. "Na základě žádostí z regionů - přišel mimo jiné dopis od starosty Vyškova - se v letošním roce i říjnová slavnostní vojenská přísaha uskuteční v místech, kde se nováčci na svoji další službu v armádě připravují," sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

"Hrad požádal, aby jedna z akcí neproběhla, protože toho má prezident ten den moc. Jeho nejbližší tak chtějí, aby měl chvíli oddych," citoval server jeden ze zdrojů. V rámci oslav 28. října se koná také pietní akt na pražském Vítkově a jmenování generálů.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček serveru neodpověděl na otázku, proč bylo místo konání přísahy změněno. "Jsme velmi rádi, že oslavy státního svátku nebudou poznamenány pragocentrismem a proběhnou i na Moravě," sdělil pouze. Zeman se již letos v květnu nezúčastnil pietního aktu na Vítkově při výročí konce druhé světové války. Ovčáček to tehdy zdůvodňoval tím, že se prezident soustředil na jmenování nových generálů, které se uskutečnilo o šest hodin později.

Témata:  Miloš Zeman Armáda České Republiky 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy