Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší soud bude znovu projednávat zodpovědnost manažerů za opencard

Dobíjecí terminál Opencard v Praze
Dobíjecí terminál Opencard v Praze
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Bývalí manažeři pražského dopravního podniku (DPP) Tomáš Petana a Jan Suntych, kteří dostali podmínky za porušení povinností v souvislosti s projektem opencard, opět podali dovolání k Nejvyššímu soudu (NS).

NS už jednou ve prospěch Petany a Suntycha intervenoval a vrátil kauzu odvolacímu Městskému soudu v Praze, který však letos v červenci znovu vynesl podmíněný trest. Podle obžaloby oba muži způsobili zaměstnavateli škodu přes 20 milionů korun.

"Zkoumali jsme, zda nás rozhodnutí NS zavazuje k tomu, abychom obžalované zprostili obžaloby, a shledali jsme, že nás v tomto smyslu nezavazuje," konstatoval v červenci předseda odvolacího senátu Jan Kareš. Petanovi tak opět uložil podmíněný trest 2,5 roku, Suntychovi dvouletou podmínku.

Petana byl v DPP ředitelem úseku služeb, Suntych vedoucím jednotky informatiky. V roce 2007 doporučili uzavřít smlouvu s firmou Haguess na dodávku softwaru ke kartám opencard, ač předtím nestanovili předpokládanou hodnotu zakázky, nezjišťovali obvyklou cenu dodávky ani neporovnali obdobné zakázky realizované v ČR.

NS poukazoval při zrušení předchozího rozsudku na to, že na prosazení firmy jakožto smluvního partnera znatelně tlačil pražský magistrát. Zaměstnanci DPP tak podle NS v podstatě neměli prostor k diskusi o ceně.

Opencard pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS), Prahu vyšla na více než 1,74 miliardy. Měla mít řadu funkcí, nakonec však sloužila především jako tramvajenka. Kvůli prosazení opencard byl za porušení povinnosti při správě cizího majetku odsouzen ke 3,5 roku vězení bývalý šéf magistrátního IT odboru Ivan Seyček. Šéf hodnotící komise Jiří Chytil vyvázl s podmínkou,

Témata:  Opencard Nejvyšší soud Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy