Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už máte nakoupené dárky? Mnoho Čechů ještě ne, někteří vyrážejí do obchodů 24. prosince

Vánoce
Vánoce
Foto: Pixmac

Praha - Zhruba čtvrtina Čechů (26 procent) má nakoupené všechny vánoční dárky, více než polovina lidí (53 procent) pořídila alespoň některé. Dvě procenta respondentů průzkumu dárky pod stromeček kupují až na Štědrý den dopoledne.

Nejvíce lidí, 34 procent, kupuje vánoční dárky na začátku prosince, třetina s předstihem v listopadu a dříve. "Dárky, které ještě lidé nemají, nyní nakoupí nejčastěji rovnoměrně v kamenných obchodech a v e-shopech. Pouze na e-shopy se spolehne již jen 13 procent lidí a pouze v kamenných obchodech 33 procent," uvedl Jan Hřebabecký ze společnosti Rondo.cz, která průzkum dělala.

Za dárky letos lidé utratí nejčastěji 3000 až 6000 Kč, tuto částku dá 35 procent respondentů. Do 3000 korun plánuje utratit čtvrtina populace, 6000 až 10.000 Kč 22 procent lidí. Přes 10.000 korun vydá za dárky 15,5 procenta Čechů.

Češi by pod stromečkem nejraději našli elektroniku (30 procent), dále peníze (15 pct), zážitek (14 pct), vybavení domácnosti (13 pct) a oblečení (11 pct). Následují knížky, kosmetika, hračky a dárkové koše.

43 procent Čechů obdarovává o Vánocích šest až deset blízkých. Třetina dává dárky maximálně pěti lidem. Dvě procenta respondentů uvedla, že nedávají vánoční dárky nikomu.

Témata:  Vánoce průzkumy Češi

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy