Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamurova SPD plní slib, podala Sněmovně návrh na zavedení obecného referenda

Prezident Zeman vystoupil na 4. konferenci SPD, po jeho boku tak můžeme vidět Radima Fialu, Tomia Okamuru nebo Miloslava Roznera
Prezident Zeman vystoupil na 4. konferenci SPD, po jeho boku tak můžeme vidět Radima Fialu, Tomia Okamuru nebo Miloslava Roznera
Foto: Facebook

Praha - Hnutí SPD Tomia Okamury podalo do Sněmovny předlohu o zavedení obecného referenda. Jde o jeden z klíčových bodů programu tohoto uskupení.

Obyvatelé by mohli podle návrhu rozhodovat ve všelidovém hlasování téměř o čemkoli. Protože se jedná o ústavní zákon, v obou parlamentních komorách by musel získat nejméně třípětinovou podporu.

Obdobný návrh předkládal v minulém volebním období tehdy ještě Okamurův Úsvit. Sněmovna předlohu zamítla už v úvodním kole.

Referendum by se nesmělo podle předlohy SPD týkat jen otázek směřujících ke změně podstatných náležitostí demokratického řádu a ke zrušení nebo omezení základních práv a svobod. Vyloučeny by byly také otázky, které by nebyly v souladu se závazky vyplývajícími z mezinárodního práva a k zásahům do soudní moci. O přípustnosti všelidového hlasování by rozhodoval Ústavní soud.

Obecné referendum by mohli vyvolat obyvatelé peticí s nejméně 100.000 podpisy, nebo vláda. Samotné hlasování by vyhlašoval prezident potom, co by Ústavní soud shledal, že je přípustné. Hlasování by se muselo konat do roka, nejdříve ale za půl roku, aby byl podle zdůvodnění čas 

Témata:  Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy