Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi na Silvestra už posílají méně smsek, využívá se mnohem více internetu

Telefony
Telefony
Foto: Just Communication

Praha - Objem přenesených dat v mobilních sítích v poslední den loňského roku vzrostl meziročně o 150 procent na 814.000 GB.

Češi zároveň o Silvestru poslali zhruba o 2,5 milionu SMS méně než předloni a počet hovorů klesl o 1,5 procenta. Vyplývá to z údajů operátorů.

Nárůst datového provozu podle operátorů souvisí s rozšiřováním pokrytí rychlými sítěmi LTE, které jsou v současnosti dostupné pro 99 procent populace, a zároveň roste i vybavenost mobily podporujícími LTE. Lidé více využívali sociální sítě a internetové komunikační služby a také si víc posílali fotografie a videa.

"Silvestr v síti O2 potvrdil jednoznačný trend. Zájem zákazníků se výrazně přesouvá do oblasti mobilních dat - jen v síti LTE došlo oproti loňskému roku k nárůstu přeneseného objemu dat o 201 procent, ještě o procento více než na Štědrý den," uvedla Jitka Pajurková z tiskového oddělení O2.

Největší datový objem přenesla síť T-Mobilu, na kterou připadla téměř polovina veškerého datového provozu. Nejvíce dat odešlo podle údajů operátora mezi 18:00 a 19:00 hodinou, což je zhruba o půl hodiny dříve, než v roce 2016. Lidé si nejvíce volali od půlnoci do jedné hodiny ranní a nejvíce SMS odešlo mezi 23:45 až 00:45.

Témata:  Češi mobily mobilní operátoři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy