Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Varnsdorfu zemřeli zřejmě na otravu oxidem uhelnatým dva lidé, třetí bojuje o život

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Urban, EuroZprávy.cz

Varnsdorf (Děčínsko) - Dva lidé dnes zemřeli ve Varnsdorfu na Děčínsku a jedna osoba byla v ohrožení života transportována vrtulníkem do nemocnice. Zřejmě šlo o otravu oxidem uhelnatým.

Tragédie se odehrála pravděpodobně dopoledne. Jednou z obětí je nezletilé dítě. Policie případ vyšetřuje. "Zjišťujeme okolnosti, jak k události došlo a jestli nedošlo k nějakému pochybení," uvedla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Oxid uhelnatý je bezbarvý plyn bez zápachu, který vzniká nedokonalým spalováním organických látek. Při vdechování se váže na hemoglobin obsažený v červených krvinkách místo kyslíku.

V Česku je v souvislosti s únikem oxidu uhelnatého každoročně intoxikováno více než tisíc lidí, asi čtvrtina z nich musí být hospitalizována. Na následky otravy umírá ročně v průměru asi sto lidí. Otravy nejčastěji způsobují domácí topeniště - kamna, krby, kotle nebo ohřívače vody. K otravám přispívá i zateplení a výměna oken, tedy větší utěsnění obydlí, což brání přirozenému pohybu vzduchu a větrání.

Témata:  otrava Ústecký kraj úmrtí záchranáři

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy