Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jie Ťien-ming z CEFC odejde, na Hradě ale zůstane

Jie Ťien-ming
Jie Ťien-ming
Foto: czech.cri.cn

Praha - Zástupci Šanghaje a čínských úřadů potvrdili hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi, že šéf CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona. Podle vedení CEFC odejde z čela firmy. Mynář a jeho hradní tým se to dozvěděli při své návštěvě Číny minulý týden. ČTK to dnes sdělil v prohlášení prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

O budoucnosti Jie Ťien-minga jako prezidentova poradce se mluvčí v prohlášení nezmínil. Ve stejnou dobu zástupci evropské pobočky CEFC oznámili, že skupina stahuje žádost o navýšení podílu ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k ČNB. Do skupiny CEFC Europe vstupuje další akcionář. Podle serveru Týden.cz získá téměř poloviční podíl čínským státem vlastněná společnost CITIC Group.

Mynáře do Číny doprovodil poradce prezidenta Martin Nejedlý a místopředseda představenstva evropské CEFC Group Company Jaroslav Tvrdík. Podle Ovčáčka jeli na základě Zemanova rozhodnutí do Číny jednat s představiteli regionální vlády Šanghaje, kde sídlí společnost CEFC. Přítomni byli i další představitelé "příslušných úřadů a institucí". "Čínská strana mimo jiné informovala o tom, že pan Jie Ťien-ming je vyšetřován pro podezření z porušení zákona," uvedl Ovčáček. Dodal, že "vyšetřování není vedeno proti právnické osobě CEFC China" a že se "všechny zúčastněné strany shodly na podpoře projektů česko-čínské spolupráce a projektů CEFC Europe v rámci One Belt One Road" v Česku.

Zástupci Hradu se setkali také s vedením společnosti CEFC China. To je informovalo, že Jie Ťien-ming odejde z akcionářské struktury a z vedení společnosti. "Společnost i nadále považuje za jednu ze svých hlavních priorit rozvoj svých projektů v České republice," dodal Ovčáček. Důkazem toho podle něj je, že do CEFC Europe jako minoritní akcionář vstupuje "silná čínská společnost s rozsáhlými aktivy v Číně i v zahraničí". Její zapojení bude znamenat otevření nových příležitostí a využití synergií. Týden.cz uvedl, že touto firmou je 156. největší společnost světa CITIC Group, kterou vlastní čínský stát.

CEFC dnes ČTK informovala, že skupina s ohledem na připravovanou změnu v akcionářské struktuře stahuje žádost o navýšení svého podílu ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k ČNB. Společnost bude se svými partnery jednat o dalším pokračování tohoto projektu v nové situaci vstupu minoritního akcionáře do CEFC Europe. CEFC vlastní v J&T FG deset procent, chtěla podíl navýšit na 50 procent. ČNB podle serveru Echo24.cz na přelomu roku odmítla vydat souhlas s tím, aby CEFC získala 50procentní podíl. Podle ČNB mimo jiné dostatečně neprokázala původ peněz. Rozhodnutí nebylo konečné

Témata:  Jie Ťien-ming CEFC

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy