Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nakladatelství dostalo pokutu za propagaci Zemanovy knihy. Je to mimořádně podivné, tvrdí Ovčáček

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nakladatelství Olympia dostalo pokutu 40 tisíc korun za propagaci knihy Miloše Zemana v době předvolební kampaně. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček označil přístup Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí za mimořádně podivný.

Nakladatel podle úřadu pochybil. "Usoudili jsme, že následek přestupku byl závažný, protože vydavatelství vedlo masivní propagaci knihy, která v sobě zahrnovala i propagaci kandidáta Zemana," uvedl pro irozhlas.cz kontrolor Jan Outlý.

Billboardy podle něj měly nést informaci o zadavateli a zpracovateli reklamy, vydavatelství se navíc mělo u dohledového úřadu registrovat jako takzvaná třetí osoba. "Je víc než pravděpodobné, že náklady na billboardovou kampaň o hodně překročily limit, který by vydavatelství mělo, kdyby se řádně registrovalo jako třetí osoba. Což by byl jeden milion korun," popsal dále.

Ředitel a spolumajitel Olympie Karel Hejna sankci potvrdil. Nakladatelství podle něj nyní zváží, zda se bude proti sankci bránit. Odmítá však, že by propagace knihy byla součástí předvolební kampaně. "Pořád si myslím, že to není pravda. To by nás museli pokutovat i za předcházející billboard. Ty dva se od sebe zas tak nelišily. Takže zvažujeme, že se odvoláme," řekl Hejna.

Nakladatelství hrozila pokuta až 100 tisíc korun. Proti pokutě formou příkazu může nakladatelství do osmi dní podat odpor. Pokud tak učiní, kontrolní orgán posuzuje věc v klasickém správním řízení.

Zemanův mluvčí na twitteru uvedl, že přístup úřadu považuje "od počátku za mimořádně podivný". "Osobně se domnívám, že je politicky motivovaný," napsal.

Témata:  Miloš Zeman prezidentská kampaň Olympia Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:34

Macron varuje před Ruskem: Dnešní Evropa je smrtelná. Může zemřít

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy