Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrad nevyšel, budou z nich senátoři? Neúspěšní prezidentští kandidáti shánějí podporu

Volební štáb Jiřího Drahoše
Volební štáb Jiřího Drahoše
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Bývalí uchazeči o Pražský hrad shání podporu pro svou účast v senátních volbách. Jiří Drahoš chce voliče oslovit v Praze 4, Pavel Fischer v Praze 12 a Marek Hilšer v Praze 2.

Drahoš se rozhodl kandidovat v Praze 4. Na březnové tiskové konferenci řekl, že jedná o politické podpoře s lidovci, Starosty a nezávislými, Piráty, Stranou zelených a TOP 09. Systém podpory stále domlouvá, řekl nyní ČTK. Podle svých slov jedná také s ODS. K podpoře od Pirátů, kteří budou svého kandidáta pro Prahu 4 vybírat v primárkách na začátku květnu, je skeptický.

Fischer bude kandidovat v Praze 12. "Vyjednávám o podpoře s několika stranami. Vypadá to slibně," sdělil ČTK. Dodal, že zatím ale jde cestou sběru podpisů pro nezávislou kandidaturu. Podrobnosti plánuje oznámit, až bude jasněji.

Hilšer již oznámil úmysl zapojit se do voleb pro senátní obvod v Praze 2. "Budu kandidovat sám za sebe, pokud mě nějaká strana podpoří, tak to přivítám," řekl ČTK. O případné podpoře vyjednává. Jiné kandidáty by podle něj měli mít Zelení i Piráti. Pirátská strana v primárkách pro tento obvod vybrala dosavadního senátora Libora Michálka.

Rozhodnut utkat se o Senát je i Jiří Hynek. Ten již v únoru avizoval, že se pokusí dostat do Senátu. Konečné rozhodnutí o výběru senátního obvodu chtěl přijmout do května. ČTK nyní řekl, že některá jednání s blízkými politickými stranami oproti jeho očekávání nedopadla. Kde se pokusí voliče oslovit, proto ještě neví. 

Hynek, který na Hrad kandidoval jako člen Realistů, počítal, že se mu podaří dohodnout s dalšími politickými stranami, které prezentují podobné názory, jaké má on. Hledal vzájemnou podporu nebo i domluvu, že v daném regionu proti sobě nebudou kandidovat názorově podobní uchazeči o Senát. To se mu ale zatím vyjednat nepodařilo. Podle Hynka by byla škoda, kdyby se hlasy voličů z podobného politického spektra tříštily. Další politické strany si podle něj "musí uvědomit", že jim může voličskou podporu ubrat a do Senátu se následně nedostane on ani jemu podobný kandidát. Pokud domluvu nezíská, do horní komory se pokusí dostat "sólo".

Témata:  Jiří Drahoš Senát Parlamentu České republiky Praha Pavel Fischer Marek Hilšer

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy