Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slováci útočí na Zemana: Jeho výroky ovlivní směřování ČR. Schytal to i Babiš

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava/Praha - Ústupky komunistům za toleranci vlády mohou ovlivnit zahraničněpolitickou orientaci České republiky, napsal dnes slovenský list Denník N k požadavkům KSČM, která vystupuje proti závazku formující se koalice hnutí ANO premiéra Andreje Babiše a ČSSD ohledně vojenských misí v zahraničí. List Sme zase uvedl, že orientaci Česka na východ posunul prezident Miloš Zeman svými výroky o výrobě jedu novičok v ČR, kterým byl otráven v Británii bývalý ruský agent Sergej Skripal. Z útoku na Skripala Londýn obvinil Rusko, které to odmítlo.

"Andrej Babiš chce vládnout v koalici s ČSSD a s tichou podporou komunistů. Už jen on sám je velkým problémem, ale plánovaná spolupráce s krajní levicí je ukázkou, kolik může zemi stát paktování s extrémem," uvedl Denník N.

List poznamenal, že domlouvané programové prohlášení ANO a ČSSD sice počítá s posílením české účasti v zahraničních misích, ale komunisté jsou proti vysílání českých vojáků do Pobaltí.

"Postupné ústupky extremistům (čeští komunisté do dneška mají problém odsoudit procesy z 50. let) jednoduše nejsou zadarmo. V Česku již například mohou ovlivnit zahraničněpolitickou orientaci země," uvedl list.

Deník Sme zase za sabotáž zájmů Česka označil výroky českého prezidenta Zemana o výrobě novičoku v ČR. "Podporou ruské verze příběhu, což Kreml hned také propagandisticky využil, opět o něco pootočil střelkou české zahraniční politiky. Směrem od atlanticko-evropských preferencí čím dál více k autokratickým režimům východu," napsalo Sme.

List kritizoval Zemana i za jeho odmítavý postoj k nominaci europoslance Miroslava Pocheho na ministra zahraničí. Podle Sme Zeman názorně ukazuje svůj manévrovací prostor tak, jak si ho sám představuje, bez respektu k ústavě či soudu a sleduje jen vlastní malicherné emoce. List dodal, že v Pocheho případě jde o to, že europoslanec podpořil před prezidentskými volbami Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy