Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman podal dovolání v kauze Oleo Chemical

Pavel Zeman
Pavel Zeman
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Praha - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podává dovolání proti rozsudku v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical.

Zeman žádá přísnější tresty pro zakladatele firmy Michala Urbánka a Kamila Jirounka i pro Petera Kmetě, někdejšího obchodního partnera lobbisty Ivo Rittiga. Dále chce, aby soud potrestal i Rittigovy advokáty, kteří byli zproštěni viny. O rozhodnutí nejvyššího žalobce dnes informovala Česká televize (ČT).

Rittigovy advokáty Davida Michala a Karolínu Babákovou městský soud v kauze údajného tunelování obvinění loni v únoru zprostil. Bez trestu odešli ze soudní síně také účetní Jana Šádková a Jaroslav Kubiska. "Nejvyšší státní zástupce nesouhlasí s rozhodnutím o zproštění obžaloby s tím, že skutkové závěry soudu neodpovídají provedenému dokazování," řekl ČT mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Pro bývalé majitele firmy Oleo Chemical Urbánka a Jirounka žádá Zeman zpřísnění trestu, stejně jako pro Kmetě a šéfa výroby Olea Chemical Radomíra Kučeru. Podle Zemana jejich jednání nemělo být posuzováno jako porušení povinnosti při správě cizího majetku, ale jako závažnější trestný čin zpronevěry, sdělil ČT Malý. Urbánek, Jirounek a Kmeť byli loni v únoru odsouzeni ke tříletým trestům. Kučera dostal desetiměsíční podmínku.

Témata:  Pavel Zeman Oleo Chemical

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy