Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klienti H-Systemu jsou zdrcení: My se nevystěhujeme na jiné bydlení nemáme peníze, vzkazují

Ze soudního líčení s panem Jaroslavem Sýkorou, klientem H-Systemu
Ze soudního líčení s panem Jaroslavem Sýkorou, klientem H-Systemu
Foto: Martin Junek

Horoměřice - Obyvatelé bytů družstva Svatopluk v Horoměřicích, kteří mají na základě dnešního verdiktu Nejvyššího soudu do měsíce byty vyklidit, se odmítají odstěhovat. Na jiné bydlení nemají peníze. Navíc tvrdí, že jeden měsíc je na sehnání náhradního ubytování málo.

Družstvo Svatopluk tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si po pádu firmy svépomocí byty dostavěli. Nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou ale podle NS absolutně neplatné. Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu. Družstvo tak v podstatě investovalo do cizího majetku.

Obyvatelé dotčených domů dnes ČTK řekli, že za 25 let si z holostaveb vybudovali útulné bydlení, do kterého investovali spoustu peněz. "Správce konkurzní podstaty pravil, že to máme dostavět, pokud na to budeme mít schopnosti, sílu a peníze a že nám to potom prodá. To se nestalo, protože správce konkurzní podstaty pana Kudláčka vyměnili za pana Monsporta. A pan Monsport řekl: žádný prodej, oni odtamtud vypadnou," řekla jedna z obyvatelek Marie Nollová.

Podle zástupce družstva Svatopluk Martina Junka se lidé tenkrát snažili zachránit rozestavěné domy. "Nás bylo 1000 klientů, kteří tady vložili do důvěryhodného systému svoje peníze. Ten H-System propagovali tehdejší naši reprezentnanti, politici za tím stáli, tam to vypadalo, že H-System nemůže nikdy zkrachovat. H-System zkrachoval a my jsme se snažili klienty nějakým způsobem zachránit, aby nepřišli o své peníze," řekl Junek. 

Témata:  kauza H-system byty Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy