Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti zvažují, jestli začnou usilovat o konec střídání letního a zimního času

Česká pirátská strana
Česká pirátská strana
Foto: Martina Černáková / INCORP images

Praha - Letní čas letos platí v Česku od 25. března, k zimnímu času se vrátíme 28. října. Piráti zvažují, zda začnou usilovat o konec střídání času. Na svém celostátním fóru zahájili diskusi o příslušném návrhu, hlasování o něm rozhodne 27. srpna pozdě večer.

Z diskuse zatím není zřejmé, zda by Piráti v případě ukončení střídání času chtěli po celý rok zachovat zimní čas, který odpovídá astronomickému, nebo letní.

Změny času mají řadu odpůrců, podle nichž střídání narušuje lidem biorytmy a nevede k úsporám energie, kterými bylo v minulosti zdůvodněno jeho zavedení. Tyto argumenty zaznívají také v diskusi mezi Piráty.

Stoupenci zachování současného stavu ale argumentují, že dopad změn na lidský režim je stejný jako v případě leteckého cestování na dovolenou do jiného časového pásma. Někteří diskutující také upozorňují, že případný konec střídání času by bylo třeba koordinovat se sousedními státy.

Letní čas, který se uplatňuje ve většině evropských států, byl v českých zemích byl poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky v roce 1979, v době takzvaného druhého ropného šoku.

Do poloviny devadesátých let trval v Česku letní čas půl roku. Od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem Evropské unie a časový posun trvá sedm měsíců. V roce 2016 schválila česká vláda nařízení, podle kterého se bude letní čas zavádět nejméně do roku 2021.

Témata:  změna času Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy