Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté mohou nově řešit přestupky i domluvou

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Policisté mají znovu právo řešit méně závažné přestupky pouze domluvou bez nutnosti je zaznamenávat. Umožnila to poslanecká novela, která dnešním dnem nabyla účinnosti. Možnost domluvy platí i pro přestupky v dopravě, kde dříve policisté pokuty jednotlivcům uložit museli.

V minulých letech mohli policisté vyřešit přestupek přímo na místě příkazem, a to buď pokutou, nebo napomenutím. Zavedla to reforma přestupkové legislativy účinná od léta 2016.

Ministerstvo vnitra sice v metodice připouštělo možnost řešit některé prohřešky neformálně, podle autorů novely ale trvaly pochyby, zda pro takový způsob existoval zákonný podklad.

Od letošní změny v zákoně, která v podstatě vrací postupy, jež platily před reformou, si předkladatelé slibují zejména snížení administrativy. Pokud totiž policisté ukládali napomenutí, využívali při tom nový formulář, což podle autorů novely vedlo k nárůstu administrativní zátěže. Novela proto napomenutí ruší a vedle pokuty zakotví právě domluvu.

Témata:  Policie ČR

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy