Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohár trpělivosti přetekl. Na Českou televizi poletí žaloba. Poslanec se pořádně dopálil

Česká televize
Česká televize
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Poslanec Lubomír Volný je znám především svou roztržkou s předsedou SPD Tomio Okamurou, v jejímž důsledku stranu opustil a založil nový politický subjekt. Jednotní – alternativa pro patrioty (JAP). Na internetové televizi XTV poskytl rozhovor, v němž představil své politické názory.

Volný Okomentoval rozchod a konflikt s Tomiem Okamurou. „Já nevím, jestli mě a tisíce lidí po této republice pan Okamura zradil nebo podvedl. Každopádně nám neříkal pravdu. Pan Okamura určitě lže. Pravidelně. V současné době lže dnes a denně,“ přiznal, že mu společně s řadou lidí původně věřil.

„V Moravskoslezském kraji jsme Okamuru nenásledovali jako svého guru. Šli jsme za programem. Chceme švýcarizaci naší země, líbí se nám přirozená svoboda, která začíná a končí tam, kde začíná přirozená svoboda někoho jiného. Myslíme si, že kolektivní inteligence je tak funkční záležitostí, která funguje ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku, není důvod si myslet, že u nás by nefungovala.

Politiku SPD a Tomia Okamury považuje za falešnou hru. „Ta zrada byla v tom, že SPD není hnutím svobody a přímé demokracie, je hnutím přímé diktatury. A s pravděpodobností hraničící s jistotou je to soukromý byznys projekt nebo je to dokonce organizovaná akce protistrany, která si akorát našla tvář, hlas a příběh, který nabídla vlastencům, který nabídla lidem věřícím v přímou demokracii, ale je to falešný prorok, který chce cestu k přímé demokracii zastavit, zpomalit a pokud možno úplně zlikvidovat,“ řekl.

Volný v duchu politiky SPD pokračuje s kritikou veřejnoprávních médií. „Nepovažuji Českou televizi za objektivní médium, považuji ji za médium, které má určený politický rámec, který se snaží naplňovat. Jeden z členů Rady České televize veřejně přiznal, že se má vysílat pozitivní rámec informací o Evropské unii. Myslím si, že se zamlčují informace, které by se zamlčovat neměly, které jsou třeba negativní, a to jak o EU, tak o takzvanému konceptu liberální demokracie.“

Sám přiznal, že bližší informace nemá, a že autorem výroku by měl být pan Šarapatka, nicméně Zdeněk Šarapatka, který je sice členem Rady České televize, ale není znám jakákoliv jeho politická angažovanost či propagace Evropské unie. Volný však zdůraznil, že sám je proevropským politikem.

„Česká televize mi přijde prounijní, probruselská, přijde mi protinárodní, protidemokratická. Já vnímám jako nejvyšší stupeň demokracie demokracii přímou a demokracie přímá je pravidelně ve zpravodajství České televize buďto přímo anebo nepřímo dehonestována,“ pokračoval s kritikou.

Následně uvedl, že chystá trestní oznámení na Českou televizi. Podkladů by měl mít dost, ale musí je nejdříve ověřit. „Třeba fond, ve kterém byly 4 miliardy korun, který přebíral současný pan ředitel (Petr Dvořák) od bývalého pana ředitele, ve kterém by měla podle rozpočtu zůstat asi 1 miliarda a 490 milionů, s tím, že Česká televize potřebuje asi 1,5 miliardy na svou digitalizaci,“ uvedl Volný. Nicméně podle Volného propočtů nemá ČT dostatek financí, nicméně přiznal, že vše musí ještě ověřit. Nicméně si myslí, že důvodem je netransparentní hospodaření, konkrétní však nebyl.

Témata:  Lubomír Volný politici Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Česká televize

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy