Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká stopa na filmovém festivalu v Cannes: V porotě zasedne Karel Och

Film, ilustrační foto
Film, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Cannes - Ve středu začíná v Cannes na francouzské riviéře 70. ročník filmového festivalu, který potrvá až do 28. května. V porotě soutěžní sekce Un certain regard zasedne Karel Och, umělecký ředitel karlovarského filmového festivalu.

Předsedat porotě této sekce bude letos americká herečka Uma Thurmanová. Dalšími Ochovými kolegy v porotě budou egyptský režisér Muhammad Dijáb, francouzský herec Reda Kateb a belgický režisér Joachim Lafosse.

Do prestižní sekce Un Certain Regard bývají vybírány filmy mladých nebo málo známých režisérů, kteří se nebojí neotřelých způsobů vyprávění příběhu.

Letos bude soutěžit mimo jiné film Out slovenského režiséra Györgye Kristófa natočený ve slovensko-maďarsko-české koprodukci. Za českou stranu se na něm podílel producent Jiří Konečný a koprodukovala jej FAMU. V roce 1994 v této sekci zvítězil český snímek Lekce Faust režiséra Jana Švankmajera.

Témata:  filmový festival v Cannes filmy kultura

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy