Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Omýváte před jídlem ovoce a zeleninu? Podle vědců děláte velkou chybu

Ovoce, ilustrační fotografie
Ovoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Před konzumací ovoce nebo zeleniny potravinu většinou opláchneme pod studenou vodou. Mnozí z nás to dělají proto, aby ji zbavili nežádoucích pesticidů, jiným vadí, že na mohl sahat v obchodě cizí člověk, a další to dělají už jen ze zvyku. Podle odborníků ale většina lidí dělá tento jednoduchý úkon špatně.

Podle vědců z American Chemical Society "zaručené" domácí metody vůbec nefungují. Je jedno, jestli si jablko otřete o tričko, utěrku, nebo jej propláchnete pod tekoucí vodou. Tak či tak se podle nich pesticidů nezbavíte.

Jejich používání je přitom dnes už naprosto běžné. Polní škůdci jsou stále odolnější, a proto se zvyšuje agresivita použitých přípravků proti nim. To ale zároveň způsobuje, že se konzument bude jejich přítomnosti na potravině stále obtížněji zbavovat.

Odborníci ale tvrdí, že existuje jednoduchá metoda, jak mít vaše chystané jídlo čisté a bez chemikálií. Stačí k tomu roztok sody bikarbony, tedy jedlá soda. Ta v jednoprocentní koncentraci dokáže odstranit z povrchu ovoce či zeleniny až 80 procent nežádoucích látek.

Samotný proces je už ale poněkud obtížnější. Potraviny nestačí v roztoku opláchnout, vědci ji pro docílení nejlepších účinků namočili do roztoku na 15 minut. Ale zafungovalo to.

Lili Heová, která vedla tým výzkumníků, ale tvrdí, že existuje ještě jedna metoda, která je mnohem účinnější. Stačí totiž prý potravinu oloupat. Tím se ale zároveň připravíte o velké množství živin, které vnější vrstva obsahuje.

Témata:  ovoce zelenina

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy