Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Studená válka mezi USA a Ruskem? V Riu se něco děje

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Rio de Janeiro – Ačkoliv se olympijské hry úzce pojí s myšlenkou míru, apolitičnosti a rovnosti všech bez ohledu na pohlaví, rasu či vyznání, ne vždy jsou tyto ideály úplně naplňovány. Důkazem může být letošní napětí mezi Američany a Rusy.

Americký olympijský plavec Michael Phelps získal v bazénu v Rio de Janeiru už svou 21. zlatou olympijskou medaili. Ačkoliv prošel dopingovými testy, Rusko poukazuje, že jeho vítězství možná nebylo úplně férové. Kvůli zrelaxování bolavých svalů podstoupil vakuovou masážní techniku známou jako bańkování.

Tato technika zvyšuje sportovcům průtok krve. Podle ruské státní televize je to však v podstatě totéž, jako užívání dopingu pro zvýšení výkonu. „Phelps v mnoha ohledech vděčí za své úspěchy vakuové masáži, dopady této terapie jsou vědecky popsány," uvedla v úterý ruská státní televize Rossiya-24.

Na využijí této techniky upozornili sami sportovci, na jejichž tělech se objevily obrovské fialové modřiny. „Relaxační proces je určen na pomoc sportovcům, aby se rychleji zotavili po namáhavém cvičení a Rossiya-24 to zdůraznila ve svém programu a dodala, že technika je srovnatelná s látkou Meldonium, dopingovou látkou, kvůli které byli někteří Rusové z olympiády vyloučeni." píše server Foreign Policy.

„Kreml byl vzteky bez sebe, že jistí sportovci, včetně celého atletického klubu, byli vyloučeni ze soutěžení v mezinárodních hrách, prezident Vladimir Putin to nazval 'do očí bijící diskriminaci', která překračuje 'rámec právních hranic, jakož i zdravý rozum'," připomíná server.

Přestože ruským plavcům bylo nakonec umožněno startovat v závodě na 4 x 100 metrů proti Phelpsovi, skončili čtvrtí, zatímco Američané si odnesli zlato.

A ruská plavkyně Julia Jefimovová závodila v ženském závodě na 100 metrů prsa proti americké plavkyni Lilly Kingové, když byla při pozdravu vypískána. Čtyřiadvacetileté ruské sportovkyni bylo na 16 měsíců zakázáno závodit poté, co byla pozitivně testována na doping, po odvolání jí však bylo dovoleno soutěžit. Nakonec skončila druhá, prví skončila právě Kingová, která jí po závodě odmítla podat ruku.

„Jestli cítí, že to potřebuje, aby byla schopna soutěžit, je to její věc," řekla Kingová novinářům. „Já jsem tady, abych soutěžila čistě pro USA - a to je to, co budu dělat."

Šéf ruského plaveckého svazu Vladimir Salnikov už atmosféru během olympijských plaveckých soutěží označil za „studenou válku". Americký útok na Jefimovovou kvůli její dopingové minulosti odsoudil.

Témata:  USA Rusko Olympijské hry 2016

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy