Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojené státy nakonec vydají Gülena? Do Turecka přijede viceprezident Biden

Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr., 47. viceprezident USA
Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr., 47. viceprezident USA
Foto: kmu.gov.ua **www.kmu.gov.ua**

Ankara - Vztahy mezi Tureckem a USA jsou po nezdařeném vojenském puči značně napjaté. Důvodem je především spor o duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara obviňuje ze zosnování převratu a který žije v americkém exilu. Situace by se ale mohla už brzy změnit.

Spojené státy v poslední době zlepšily svůj postoj k žádosti o vydání Gülena, řekl dnes turecký premiér Binali Yildirim. Ten informoval i o tom, že na návštěvu Ankary koncem srpna dorazí americký viceprezident Joseph Biden, který se tak zřejmě připojí k ministru zahraničí Johnu Kerrymu.

S oběma politiky budou Turci pravděpodobně mluvit právě i o procesu vydání Gülena. První žádost Američané odmítli jako nedostatečně odůvodněnou, druhou nyní zkoumají.

Optimistický byl ohledně osudu žádosti i ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu, který v pátek řekl, že má ohledně procesu vydání z USA "pozitivní signály".

Premiér Yildirim dnes zveřejnil i nové údaje o počtu lidí, kteří v rámci čistek po nezdařeném puči přišli o práci. Podle něj jich je už 81.494.

Témata:  Turecko Joe Biden Fethullah Gülen

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy