Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojené státy nakonec vydají Gülena? Do Turecka přijede viceprezident Biden

Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr., 47. viceprezident USA
Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr., 47. viceprezident USA
Foto: kmu.gov.ua **www.kmu.gov.ua**

Ankara - Vztahy mezi Tureckem a USA jsou po nezdařeném vojenském puči značně napjaté. Důvodem je především spor o duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara obviňuje ze zosnování převratu a který žije v americkém exilu. Situace by se ale mohla už brzy změnit.

Spojené státy v poslední době zlepšily svůj postoj k žádosti o vydání Gülena, řekl dnes turecký premiér Binali Yildirim. Ten informoval i o tom, že na návštěvu Ankary koncem srpna dorazí americký viceprezident Joseph Biden, který se tak zřejmě připojí k ministru zahraničí Johnu Kerrymu.

S oběma politiky budou Turci pravděpodobně mluvit právě i o procesu vydání Gülena. První žádost Američané odmítli jako nedostatečně odůvodněnou, druhou nyní zkoumají.

Optimistický byl ohledně osudu žádosti i ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu, který v pátek řekl, že má ohledně procesu vydání z USA "pozitivní signály".

Premiér Yildirim dnes zveřejnil i nové údaje o počtu lidí, kteří v rámci čistek po nezdařeném puči přišli o práci. Podle něj jich je už 81.494.

Témata:  Turecko Joe Biden Fethullah Gülen

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy