Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Deutsche Welle žaluje kvůli zabavenému rozhovoru tureckou vládu

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Berlín - Turecký ministr mládeže a sportu Akifem Kiliçem nechal zabavit záznam svého rozhovoru s Deutsche Welle (DW). Německá televizní a rozhlasová stanice se proto rozhodla podat na tureckou vládu žalobu.

O žalobě dnes informoval server Spiegel Online. Novinář Deutsche Welle Michel Friedman dělal rozhovor s tureckým ministrem začátkem září. Nebál se přitom ani otázek na rozsáhlé vládní čistky po nepovedeném pokusu o vojenský převrat nebo na kontroverzní výroky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o postavení a roli žen ve společnosti.

Dotazy tureckého ministra Kiliçe natolik pobouřily, že jeho úřad německému štábu nedovolil odejít z ministerstva mládeže a sportu, dokud neodevzdá paměťovou kartu z videokamery. Mluvčí ministerstva později uvedl, že nahrávka byla zabavena, protože reportér kladl otázky, které nebyly předem domluveny.

"Je to jasný nátlak ze strany tureckého vedení. Nemá to nic společného s právním státem a demokracií," uvedl ředitel DW Peter Limbourg. Německá televize se s tureckým ministerstvem snažila domluvit i za pomoci německé vlády. Když ale vypršely dva termíny, které pro navrácení materiálu stanovila, přistoupila k žalobě. Případ bude řešit soud v Ankaře.

Témata:  Turecko Německo soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy