Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Maďarské ozbrojené složky zakročily proti islamistům

Velké protiteroristické cvičení maďarských ozbrojených složek
Velké protiteroristické cvičení maďarských ozbrojených složek
Foto: YouTube

Budapešť – Maďarsko sice nemá s teroristickými útoky ve své zemi téměř žádné zkušenosti, i přesto se na ně pečlivě připravuje. Jen několik dní po referendu, které sice bylo neplatné, ale ve kterém obyvatelé drtivou většinou odmítli kvóty na migranty, pozval premiér Viktor Orbán vyzvané politiky a média na velké protiteroristické cvičení.

Maďarský vůdce Viktor Orban přivítal novináře a politiky, které pozval, aby sledovali národní protiteroristickou policii v akci. Své schopnosti ukázala policie při falešnému útoku, při kterém těžce ozbrojení muži přepadli dopravní terminál.

Scénář útoku byl motivován řadou islamistických teroristických útoků v evropských metropolích. Na silně ozbrojené a speciálně vycvičené policisty dohlížel Viktor Orbán osobně. Vybraným úředníkům, novinářům a politikům pak premiér řekl, že „pokud mladí Maďaři vykonávají těžkou práci v boji proti terorismu - za což je jim země vděčná - pak by neměl být žádný rozdíl v jejich vybavení, zabezpečení i platech v porovnání s jejich americkými, německými nebo rakouskými kolegy".

„Dnes je Maďarsko dostatečně silná země, která poskytuje stejnou ochranu, a stejnou pozornost svým vojákům, policistům a protiteroristickým jednotkám, jako jakákoliv jiná rozvinutá západoevropská země," cituje slova premiéra server Breitbart.

„Nejvíce šokující věc, kterou jsme zde viděli, je nedostatek času, který mají k dispozici záchranáři. Dovedu si představit, jak je těžké se na vše připravit, vzhledem k poslednímu bombovému útoku - náš ministr vnitra na základě nahrávek vypočítal, že se vše stalo v osmi sekundách a vy se musíte mnoho let připravoval, protože možná budete zasahovat u osmivteřinové akce," uvedl také při cvičném zásahu Orbán.

Premiér svými slovy odkazoval k nedávní explozi v centru Budapešti. Podle prvních zpráv maďarských médií se mělo jednat o výbuch unikajícího plynu. Policie však později uvedla, že explodovala podomácku vyrobená bomba podobná trubkové bombě a čin je vyšetřován jako pokus o mnohonásobnou vraždu. Maďarská policie v současné době pátrá po podezřelém, který údajně nesl batoh obsahující výbušninu.

Maďarsko nezažilo stejnou vlnu trestných činů spojených s masovou migraci, jako jiné evropské země a nebylo ani terčem teroristických útoků. Přesto je jasné, že Maďarsko se na podobné útoky připravuje. Útočníci autobus a metro při cvičné akci vypadali jako islamističtí teroristé, pokoušeli se rukojmím podříznout hlavu a křičeli Alláhu Akbar.

Témata:  Maďarsko policie Maďarsko Viktor Orbán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy