Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Rusko na nohou. Trumpově zvolení tleskali i politici

Ruští politici Trumpově zvolení tleskali
Ruští politici Trumpově zvolení tleskali
Foto: YouTube

Praha – Zřejmě největší radost měli z vítězství Donalda Trumpa Rusové. Jak připomíná komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák, někteří politici dávali najevo své nadšení veřejně. Mnozí se totiž na základě dřívějších Trumpových slov domnívají, že jeho zvolení pomůže zlepšit americko-ruské vztahy.

Dvořák v komentáři na stránkách rozhlasu připomněl zprávy některých ruských médií, podle kterých se ve Státní dumě trhl potlesk poté, co se její poslanci dověděli o Trumpově vítězství. Vjačeslav Nikonov, zástupce strany Jednotné Rusko svým kolegům nadšeně ohlásil: „Milí přátelé, respektovaní kolegové. Před třemi minutami Hillary Clintonová připustila svou porážku v amerických prezidentských volbách a před sekundou Trump začal svou řeč jako zvolený prezident Spojených států amerických a blahopřeji vám." 

"Ruský prezident kromě naděje ve zlepšení současných mrazivých vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi vyjádřil také jistotou, že budování konstruktivního dialogu mezi Moskvou a Washingtonem, založeného na zásadách rovnoprávnosti, vzájemné úcty a reálného respektu k postojům toho druhého odpovídá zájmům národů obou zemí i celého světového společenství," připomíná komentátor.

Právě potlesk ve Státní dumě podle něj jen podtrhuje, že přesně tohle většina ruských politických špiček od Trumpa očekává. „Kdyby dnes bývala vyhrála Hillary Clintonová, v moskevských poslaneckých lavicích by jistě nikdo netleskal. Můžeme si samozřejmě klást otázku, kde se v ruských politicích bere tolik entuziasmu," píše Dvořák.

Jedním dechem připomíná, že už od sovětských dob po dlouhá desetiletí platí, že lídrům Ruska to tradičně s americkými republikánskými prezidenty šlo jaksi lépe než s těmi demokratickými. A to navzdory faktu, že třeba Ronald Reagan se nakonec stal uznávaným vítězem ve studené válce a tím pádem hlavním garantem rozpadu Sovětského svazu.

„Co ale Moskva od Trumpa očekává? Zcela nepochybně musí ruským politikům jako hudba sfér znít Trumpovy úvahy o přehodnocení americké severoatlantické politiky a další vyloženě izolacionistická témata, která naznačují, že nový prezident USA je rozhodnut soustředit se především na domácí problémy," připomíná komentátor.

Kdyby k tomu opravdu došlo, kremelským stratégům by to podle něj – alespoň zdánlivě – rozvazovalo ruce a v kombinaci se značnou evropskou závislostí na ruských energetických zdrojích by to poskytlo třeba možnost tlačit vice na Ukrajinu, Polsko či Pobaltí.

„Na druhé straně vzájemné komplimenty, jež si Donald Trump a Vladimir Putin v posledním půlroce vyměnili, hovoří samy za sebe: Trump o Putinovi řekl, že je mnohem lepším vůdcem Ruska než Obama Ameriky a Putin Trumpa zase označil za politického génia," připomíná pochlebování mezi oběma politiky Dvořák.

Přirozeností obou mužů je podle něj jakési akcentované chlapáctví, tedy fenomén, na kterém funguje třeba i vztah mezi Putinem a Silviem Berlusconim. „Jak víme, v Putinově případě to docela funguje. Zda to ale opravdu bude znamenat přátelské rusko-americké objetí přes naše užaslé evropské hlavy, v žádném případě nikdo nikomu zaručit nemůže – a na to by v Moskvě měli myslet především," dodává komentátor Českého rozhlasu.

Témata:  Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy