Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přípravy jdou podle plánu, brexit spustíme v březnu, oznámila Mayová.

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Berlín - Dnešní schůzky evropských lídrů v Berlíně se účastní také britská premiérka Theresa Mayová. Vyvrátila spekulace, že její vláda nemá plán pro brexit. Opak je prý pravdou, proces odchodu Londýna z EU začne v březnu 2017.

"Budu dnes moci informovat kancléřku Merkelovou o postupu příprav na brexit. Práce postupuje podle plánu. Jsme připraveni aktivovat článek 50 před koncem nebo na konci března 2017," poznamenala dnes Mayová.

Uplatněním článku 50 lisabonské smlouvy o fungování institucí EU se spustí dvouletý proces, během něhož by Británie měla unii opustit.

"Chci, aby to byl hladký a spořádaný proces směřující k řešení, které je v zájmu jak Spojeného království, tak našich evropských partnerů," uvedla také britská premiérka.

Německá kancléřka Angela Merkelová se před schůzkou vyjádřila trochu odlišně. Novinářům řekla, že žádná hluboká debata o brexitu nebude. Německo i evropští partneři podle ní rozhodnutí Británie akceptují a čekají na podání žádosti o vystoupení z osmadvacítky.

Témata:  Angela Merkelová Brexit Theresa Mayová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy