Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kanada se potýká s náporem rasismu. Lidé útočí na židovská centra a mešity

Kanada, Vancouver
Kanada, Vancouver
Foto: Pixabay

Ottawa - Policie v kanadské Ottawě vyšetřuje několik vandalských útoků na tři židovské centra, kostel a mešitu. Pachatelé je posprejovali hákovými kříži a rasistickými symboly. Policie má k dispozici videozáznamy. Podle statistik se oproti rokům 2012 a 2014 útoky proti kanadským muslimům a židům zdvojnásobily.

"Jestli se jedná o zločin proti konkrétním osobám, nebo jakémukoliv náboženství jako celku, tak jsme v každém případě hrubě znepokojeni" cituje server BBC z prohlášení tamního radního Jeffa Leipera.

"Vandalové nejsou reprezentativní obyvatelé obyvatel Ottawa. To jsou naše hodnoty, naše tolerance, naše velkorysost," uvedl politik s tím, že se v Ottawě bude konat také pochod proti náboženské a jakékoliv jiné nesnášenlivosti. Podle Liepera pracují každým dnem obyvatelé Ottawy ke zlepšení postavení jednotlivých minorit ve městě.

Podobné prohlášení vydala i ottawská politička Anita Vandenbeldová. „Nikdy nebudu mlčet tváří v tvář nenávisti a nesnášenlivosti, ani naše vláda nebude. Rozmanitost je naše největší síla, obohacuje náš život, to posiluje naši společnost, a to nás spojuje jako zemi. Je to naše nejdražší hodnotu," uvedla.

Několik desítek podobně vandalských činů bylo v posledních dnech hlášeno rovněž na území celé USA, připomíná také BBC.

Témata:  Kanada rasismus muslimové

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy