Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA a Rusko budou jednat o situaci v Sýrii. Lavrov doufá, že dojde k dohodě

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Moskva - V úterý večer, nebo ve středu ráno se v Ženevě uskuteční další americko-ruské jednání o situaci v Sýrii. Šéf ruské diplomacie doufá, že se Moskvě a Washingtonu podaří dospět k dohodě.

Podle Ruska je třeba dohodnout se na stažení zbývajících povstalců z východní části města. Ti, kteří to odmítnou, musejí podle Lavrova počítat s tím, že se s nimi naloží, jako by byli teroristé.

Rada bezpečnosti OSN má dnes hlasovat o návrhu rezoluce, která požaduje pro Halab sedmidenní příměří. Lavrov řekl, že tato rezoluce bude kontraproduktivní, protože povstaleckým skupinám umožní přeskupit se.

Lavrov návrh rezoluce označil za "provokaci, která má zmařit rusko-americké úsilí". Text navrhující nejméně sedmidenní klid zbraní navrhly Egypt, Nový Zéland a Španělsko.

"Máme všechny důvody domnívat se, že konzultace odborníků z USA a Ruska situaci ve východní Halabu vyřeší," řekl ministr.

Témata:  Sergej Lavrov USA ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy