Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změní se poměry ve světě? Trump dostane návod na Rusko

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Budoucí americký prezident Donald Trump by rád zlepšil vztahy Spojených států a Ruska. Uvádí to server deníku Bild s tím, že nová hlava státu bude mít k dispozici manuál, pro normalizaci vztahů.

Plán pro normalizaci vztahů s Ruskem vypracuje bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger. Německý deník Bild to uvedl s odkazem na evropské tajné služby.

Podle Kissingera je zlepšení vztahů s Ruskem rozumným krokem, protožeje potřeba v budoucnu počítat se stále se zvětšujícím vlivem Číny. A partnerství s východními zeměmi by Spojeným státům mohlo v budoucnu přijít vhod.

Podle deníku je Kissinger zkušený diplomat a udržuje vztahy i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, mohl by se tak stát prostředníkem mezi Moskvou a Washingtonem.

Deník s odkazem na tajné služby uvádí, že na základě analýzy údajů z Trumpova týmu je možné, že se nový americký prezident bude v souladu s vypracovaným postupem snažit zrušit sankce proti Rusku. To by ale měl být pouze začátek vznikajícího spojenectví.

Mohla by také být vyřešena otázka Ukrajiny, která dodneš tříští svět. Pokud by Rusko garantovalo její bezpečnost, Západ by přestal řešit otázku anektovaného Krymu.

Podle deníku by sice poloostrov oficiálně nebyl ruským územím, už by ale dále nebyl předmětem sporu mezi USA a Ruskem.

Zlepšení vztahů požaduje i ruská strana

Na zlepšení vztahů má zájem i samo Rusko. Prezident Putin nedávno napsal dopis nově zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a vyslovil se pro zlepšení rusko-amerických vztahů a posílení vzájemné spolupráce na mezinárodní scéně na kvalitativně novou úroveň v zájmu světové bezpečnosti a stability.

Trump označil tyto Putinovy myšlenky za "naprosto správné". Doufá, že se jimi obě strany budou řídit a nebudou se muset ubírat jinou cestou.

 

 

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin Rusko USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.