Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojené státy zveřejnily podrobnosti údajných ruských hackerských útolů

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Používání falešné identity či rozesílání podvodných e-mailů snažících se z potenciálních obětí vylákat hesla a další citlivé údaje patřilo k praktikám ruských hackerů.

Vyplývá to z analýzy zveřejněné ve čtvrtek americkými bezpečnostními úřady, která je vůbec první podobnou oficiální zprávou.

Společná analýza Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a ministerstva vnitřní bezpečnosti (DHS) podle agentury AP uvádí, že ruská civilní i vojenská rozvědka prováděla "kybernetické operace zacílené na americkou vládu a obyvatele".

V některých případech se podle amerických úřadů hackeři ukrývali za falešnými identitami, aby oběti nedokázaly zjistit původce útoků.

Používali rovněž typické praktiky takzvaného phishingu, například rozesílání podvodných e-mailových zpráv tvářících se jako oficiální komunikace, s jejichž pomocí lákali z lidí hesla k jejich uživatelským účtům či jiná tajná data. Nejméně jeden člověk otevřel podle analýzy přílohu, která do jeho počítače nahrála škodlivý program určený ke sběru dat.

Témata:  Rusko USA hacker

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy