Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Střelba a exploze u tureckého soudu, dva mrtví

Výbuch u soudní budovy na západě Turecka
Výbuch u soudní budovy na západě Turecka
Foto: YouTube

Ankara - U soudní budovy v Izmiru na západě Turecka se dnes odpoledne ozvala exploze. Podle agentury Reuters je na místě deset zraněných. Dva útočníci byli zastřeleni, další je na útěku. MZV ČR nadále varuje české občany před cestami do některých regionů Turecka.

K výbuchu vozu naloženého trhavinou došlo u vchodu do budovy soudu v izmirské čtvrti Bayrakli, který je určený pro soudce a státní zástupce.

Podle listu Daily Sabah poté pronikli tři útočníci do budovy soudu, kde se dostali do střetu s policií. Dva už policisté údajně zastřelili. Třetí je na útěku. Turecké úřady na případ uvalily informační embargo.

Izmir je po Istanbulu a Ankaře třetím největším tureckým městem. Velké teroristické útoky se městu na rozdíl od obou větších metropolí zatím vyhýbaly.

Celkově v Turecku v souvislosti s výjimečným stavem, který je v zemi vyhlášen od poloviny roku 2016, nadále MZV ČR na svém webu českým občanům doporučuje:

Necestovat vůbec do jihovýchodní oblasti Turecka (v rámci tureckých hranic východně a jižně od pomyslné linie tvořené městy Osmaniye, Elazig, Erzurum, Kars). Zvážit nutnost cestování do Ankary, kam doporučujeme cestovat pouze v odůvodněných případech (například pracovní/obchodní cesty, studium). V případě cest do Istanbulu sledovat aktuální bezpečnostní situaci a doporučení GK Istanbul.

Při cestování a pobytu ve všech oblastech Turecka dbát maximální opatrnosti, zdržovat se pokud možno v prostorách hotelového komplexu a zásadně se vyhýbat všem shromážděním osob.

V souvislosti s trváním výjimečného stavu je třeba zachovávat obezřetnost a zejména dbát pokynů tureckých orgánů, být v kontaktu s cestovní kanceláří, která cestu zařizuje, a pravidelně sledovat média a jiné informační zdroje. Informujte také svou rodinu/své blízké o místě svého pobytu. MZV ČR připomíná občanům nutnost mít při sobě bez výjimky vždy platný cestovní pas.

Témata:  Turecko exploze

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy