Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínská letadlová loď Liaoning proplula kolem Tchaj-wanu

Čínská armáda
Čínská armáda
Foto: The Telegraph

Tchaj-pej - První čínská letadlová loď Liaoning dnes proplula průlivem, který od sebe odděluje pevninskou Čínu a ostrov Tchaj-wan. Podle některých analytiků je stávající mise ukázkou, jak Peking plánuje plavidlo v budoucnu využívat k podpoře svých teritoriálních nároků.

Plavidlo Liaoning se společně s formací dalších čínských válečných lodí vracelo z vojenského cvičení v Jihočínském moři. Tchajwanská armáda vyzvala veřejnost ke klidu.

Liaoning nevstoupil do tchajwanských vod, jeho trasa ale křižovala vzdušnou identifikační zónu ostrova. Tchajwanská armáda v reakci nasadila své letouny a lodě, aby proplutí Liaoningu 160 kilometrů širokým průlivem "sledovaly a kontrolovaly".

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Napětí mezi Tchaj-wanem a Čínou se zvýšilo, když byla loni do funkce tchajwanské prezidentky zvolena politička Cchaj Jing-wen. Ta je představitelkou tchajwanské Demokratické pokrokové strany (DPP), která je tradičně vnímána jako síla prosazující nezávislost Tchaj-wanu na pevninské Číně nebo minimálně zachování současného stavu.

Témata:  Čína Čínská lidová osvobozenecká armáda Tchaj-Wan

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy