Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Japonsku si můžete přes internet objednat i mnicha

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Funabaši (Japonsko) - Obřad je velmi klasický: kadidlo, sútry a klinkání zvonku. Buddhistický mnich v tradičním šatu neprovádí náboženskou ceremonii v nějakém chrámu, ale u soukromníka, který si ho objednal přes internet, píše agentura AFP.

"V okolí máme několik chrámů, ale nevěděl jsem, na který z nich se obrátit," vysvětluje zákazník, který nechce zveřejnit své jméno.

U příležitosti prvního výročí úmrtí matky pátral ve webových stránkách, kde objevil začínající firmu Minrevi. Tato společnost se specializuje na pronajímání mnichů. Za smuteční obřad trvající půl hodiny si účtuje 35.000 jenů (asi 7700 Kč).

Jeden telefonát a Kaiči Watanabe je na místě. "Mnichovou úlohou je zjevovat Buddhovo poselství, ale dnes stále méně lidí zaklepe na naše dveře, aby se jim dostalo tohoto ponaučení," uvádí jednačtyřicetiletý mnich, kterého těší pomyšlení, že vychází vstříc svým ovečkám.

Japonská vláda nemá statistiky o různých vyznáních. Pro mnoho Japonců je náboženství, šintoismus či buddhismus, sezónní záležitostí, která je přivádí do svatyně nebo do chrámu při významných životních událostech a o tradičních svátcích.

Minrevi zahájila poskytování těchto služeb v květnu 2013, ve šlépějích distribuční firmy Aeon, která jako první vyvolala skandál, když v roce 2010 s podobnou nabídkou začala. Poptávka prudce roste, zatímco spojení s místními chrámy, které mívaly kdysi ústřední roli, se vytrácí.

Klienti si chválí u této služby transparentnost, na rozdíl od neprůhledného systému darů praktikovaného v chrámech. "Pro nás zákazníky je to uklidňující a snadno přístupné, protože nám nabízejí jasně stanovené tarify," říká muž, který služeb Minrevi využil.

Témata:  Japonsko mniši internet

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy