Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berlínská policie zasahovala proti islamistům, vtrhla i do mešity

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín - Německá policie dnes prohledala místa spojená s činností mešity v berlínské čtvrti Moabit, kterou navštěvoval mimo jiné terorista Anis Amri. Modlitebna dle úřadů fungovala jako náborové středisky pro vysílání islamistů na Blízký východ a vybíraly se tu rovněž peníze na financování terorismu.

Policie dnes prohledala 24 objektů na území metropole včetně bývalé mešity, 15 bytů, dvou kanceláří a šesti vazebních cel. Razie, která začala v šest hodin ráno, se zúčastnilo kolem 460 policistů. Do akce se zapojili i jejich kolegové v Hamburku a braniborském Rüdersdorfu, kteří v obou městech prohledali po jednom bytu.

Berlínská radnice zakázala činnost spolku Fussilet 33, který mešitu v západní části centra německé metropole provozoval. Modlitebnu navštěvovali především Turci a muslimové z oblasti Kavkazu.

"Vědělo se, že mešita je teroristickým hnízdem v hlavním městě," řekl dnes RBB odborník na terorismus Jo Goll. O jejím zákazu se uvažovalo už od roku 2015. Nakonec ho uspíšil prosincový teroristický útok Amriho, který mešitu také navštěvoval.

Dnešní zákrok sloužil mimo jiné k zabavení majetku spolku Fussilet 33. U příslušné banky si také německé úřady vyžádaly výpisy z konta za posledních šest měsíců.

Mešitu spolku Fussilet 33 navštěvoval ale také Tunisan Anis Amri, který loni 19. prosince spáchal atentát na vánoční trhy na berlínském náměstí Breitscheidplatz. Teroristický čin, během kterého Amri najel uneseným kamionem do davu na trzích, si vyžádal 12 obětí včetně jedné Češky.

Témata:  Německo terorismus muslimové policie Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy