Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův projev? Demokraté jej kritizují, republikáni neskrývají nadšení a nemají výhrady

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Některé části projevu amerického prezidenta Donalda Trumpa pochválili v Kongresu i demokratičtí zákonodárci, byť tím spory rozhodně nekončí. Naopak republikáni přijali proslov bez výhrad.

Demokratický senátor Christopher Coons označil projev za "nejsouvislejší" Trumpovu řeč za poslední měsíce s řadou pozitivních témat. Podle Nancy Pelosiové byl ale projev "absolutně odtržen" od tvrdé reality prezidentova chování.

Podle zavedených tradic demokraté po skončení Trumpova projevu prezentovali svou formální odpověď a za svého tlumočníka si vybrali bývalého guvernéra státu Kentucky Steva Besheara. Ten Trumpa obvinil, že chce "rozcupovat zdravotní pojištění" a označil prezidenta za "šampiona Wall Streetu". Kritizoval hlavu státu, že útočí na zpravodajské služby, federální soudy a média. Důsledkem těchto útoků je podle Besheara "eroze americké demokracie".

Reakci hispánských přistěhovalců na projev prezidenta tlumočila poslancům ve španělštině Astrid Silvaová (28), která se do USA dostala bez práva trvalého pobytu jako čtyřleté dítě přistěhovalců. Trump podle ní "kriminalizuje každého, kdo je odlišný, staví lidi proti sobě a vysílá zbytku světa špatné signály".

"Máme teď vládu sjednocenou kolem jednoduché, ale důležité zásady: posílit lid, nikoli Washington," komentoval Trumpův projev šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, republikánský poslanec z Wisconsinu. Projev prezidenta byl podle něj smělý a optimistický.

Témata:  Donald Trump USA Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy