Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemětřesení a vlny tsunami? Jedna země čelí smrtelnému nebezpečí, varují vědci

Seismograf, ilustrační fotografie
Seismograf, ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Malaga (Španělsko) – Provincii Malaga, jedné z nejoblíbenějších turistických destinací Iberijského poloostrova, hrozí obrovské nebezpečí. Podle vědců může oblast zasáhnout silné zemětřesení. To by následně mohlo vyvolat také přílivové vlny.

Seismologové varovali, že provincie Malaga ležící na jihu Španělska je v nebezpečí – může ji zasáhnout silné zemětřesení, které může vyvolat vlny tsunami. Mapy, které zveřejnila rada provincie Malaga ukazují nejohroženější místa - obce Axarquia a Nororma. Právě ty podle vědců s velkou pravděpodobností budou zasaženy zemětřesením.

Ricardo García Arribas, viceprezident seismologické asociace, řekl, že nejsilnější otřesy půdy v blízké době zasáhnou s velkou pravděpodobností severní Malagu. Velkému riziku je také vystaveno samotné město Malaga - odborníci věří, že existuje 70procentní pravděpodobnost zemětřesení v dohledné budoucnosti.

Zpráva také varuje před hrozbou tsunami, ale dodává také, že riziko vzniku obřích vln je malé vzhledem k tomu, že mezi Malagou a Marokem není dostatek oceánu, aby vlny narostly do obrovských rozměrů. Tsunami nicméně v případě zemětřesení hrozí městům na jihozápadě Španělska, jako je například Cádiz a Huelva.

Zpráva, ze které cituje server Express, také uvádí, že do budoucna budou muset konstruktéři v této oblasti muset stavět budovy více odolné proti zemětřesení.

Místostarosta Malagy Francisco Salado dodává: „Je to nezbytná studie, která je velmi užitečná pro všechny obce v provincii, protože aktualizuje riziková data a reaguje na státní předpisy, které jsou stále náročnější a přísnější, aby se zabránilo dopadům možných zemětřesení. Jejím hlavním cílem je chránit lidské životy a omezit materiální škody.“

Témata:  Španělsko zemětřesení tsunami

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy