Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův přešlap: Chybně kritizoval Obamu za propuštěné z Guantánama

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký republikánský prezident Donald Trump dnes na twitteru obvinil svého předchůdce Baracka Obamu z toho, že propustil z věznice Guantánamo 122 lidí, kteří se později zapojili do teroristických či povstaleckých aktivit. Zjevně si však neověřil fakta.

"122 brutálních vězňů, které propustila z Guantánama Obamova administrativa, se vrátilo na bojiště. Další strašlivé rozhodnutí!" napsal Trump.

Tweet napsal zhruba půl hodinu poté, co jeho oblíbená stanice Fox News na twitteru informovala o propuštěnci z Guantánama, kterého Američané zabili při náletu v Jemenu.

Podle loňské zprávy úřadu ředitele amerických tajných služeb (DNI) je potvrzené, že 122 z 693 propuštěných vězňů se přidalo k teroristům. Za George Bushe mladšího bylo propuštěno 113 a za Obamy devět lidí, u kterých je návrat k teroristickým aktivitám potvrzen. Dalších 86 propuštěných z Guantánama, z toho 75 za Bushe a 11 za Obamy, pak DNI z nové teroristické činnosti podezřívá.

Témata:  Donald Trump Barack Obama U.S. Base Guantanamo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy