Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti znásilňují, deportaci se ale často vyhnou, ukazují švédské statistiky

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm – Švédský soud před několika dny nařídil vyhostit pět afghánských mladíků, kteří byli usvědčeni ze znásilnění nezletilého chlapce. Jak ale ukazují oficiální statistiky, deportace odsouzených cizinců za znásilnění jsou ve Švédsku spíše ojedinělé.

Afghánští mladíci v říjnu zatáhli jiného afghánského chlapce do lesa, ohrožovali ho nožem a znásilnili ho. Nižší soud jim udělil tresty až 15 měsíců v nápravném zařízení pro mladistvé. Uvedl ale, že nemohou být vyhoštěni, protože jsou mladší 18 let a protože v Afghánistánu panuje špatná bezpečnostní situace.

Odvolací soud v Uppsale rozhodnutí nižšího soudu zvrátil a za znásilnění nařídil vypovězení Afghánců ze země. Do Švédska se nesmějí vrátit po dobu deseti let.

Server Daily Mail s odkazem na švédská média uvádí, že pouze 19 procent zahraničních násilníků, kteří byli registrováni jako švédští obyvatelé, bylo v letech 2010 až 2014 deportováno z této skandinávské země. Vyplývá to z vládních čísel. Deportace odsouzených za znásilnění dítěte byly dokonce ještě nižší - 13 procent. Počet migrantů odsouzených za přitěžující znásilnění dítěte, kteří byli deportováni, není o moc vyšší (17 procent).

Deportace cizích státních příslušníků, kteří nebyli registrováni jako švédští občané byla vyšší. Shovívavost vůči cizincům odsouzeným za znásilnění a znásilnění s přitěžujícími okolnostmi dospělých je poněkud méně časté, přesto 37 procent migrantů odsouzených za znásilnění a 28 procent migrantů odsouzených za přitěžující znásilnění se vyhoštění vyhnulo.

Stejně tak dopadlo 48 procentům nelegálních migrantů odsouzených za znásilnění dítěte, kterým bylo umožněno zůstat v zemi, ukazují čísla zveřejněné švédskou vládou. V případě dětského znásilnění s přitěžujícími okolnostmi mohlo 33 procent odsouzených neregistrovaných osob zůstat v zemi.

Server The Local uvedl, že počet znásilnění ve Švédsku loni vzrostl o 13 procent na 6560.

Témata:  Švédsko znásilnění soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy