Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdská Arábie utužuje vztahy: Zvýší dodávky ropy do Číny, podpořila i vládu v Jemenu

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Peking - Saúdská Arábie, největší světový vývozce ropy snaží stmelit vztahy s Čínou, druhou největší světovou ekonomikou. Obě země zvýší spolupráci v ropném sektoru, mají také zájem na vyřešení občanské války v Jemenu. Peking ale postupuje obezřetně, dobré vztahy chce mít i s Íránem.

Saúdská Arábie usiluje o zvýšení vývozu ropy do Číny poté, co ji loni o část podílu na tomto trhu připravilo Rusko. Rijád tak chce učinit spoluprací se třemi největšími čínskými ropnými koncerny. Vyplývá to ze společného komuniké vydaného na závěr návštěvy saúdskoarabského krále Salmána v Číně.

"Obě strany zdůrazňují důležitost stability na světových ropných trzích pro globální ekonomiku. Čína oceňuje, že Saúdská Arábie je bezpečným a spolehlivým dodavatelem ropy na světový trh, a oceňuje i roli, kterou hraje v zajištění stability na globálním trhu s ropou," dodává se v textu.

Za Salmánovy přítomnosti podepsali zástupci obou zemí již ve čtvrtek obchodní dohody v hodnotě až 65 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč). Smlouvy zahrnují širokou škálu činností od energetiky po vesmírné aktivity.

Čína se tradičně příliš diplomaticky neangažuje v řešení konfliktů na Blízkém východě, nyní se ale snaží více zapojit do úsilí o ukončení války v Sýrii, kde Saúdská Arábie podporuje povstalce bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Loni Čína nabídla podporu jemenské vládě, která se opírá také o pomoc koalice arabských zemí pod vedením Saúdské Arábie v boji proti šíitským povstalcům. Ty podporuje Írán.

Čína ale postupuje opatrně, protože pěstuje dobré vztahy i s Íránem. Čínský prezident Si Ťin-pching navštívil loni v lednu jak Saúdskou Arábii, tak Írán. Čínská diplomatická aktivita na Blízkém východě se projeví i příští týden, kdy do Pekingu přijede izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Témata:  Saúdská Arábie Čína ropa

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.