Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý soud využil nový zákon. Dva Afričany narozené v Německu čeká deportace

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín -Německo vyhostí dva islamisty afrického původu, ačkoli se oba narodili již ve spolkové republice. S deportací, kterou nařídil dolnosaský zemský ministr vnitra Boris Pistorius, již souhlasil soud. Podle BBC jde o první takový případ.

Alžířana (27) a Nigerijce (22) zadržela počátkem února během razie v dolnosaském Göttingenu, u nich doma pak našla střelnou zbraň a vlajky Islámského státu (IS).

Prokuratura rozhodla, že není důvod Alžířana s Nigerijcem stíhat, protože sice oba o možném útoku hovořili, ale na žádném konkrétním činu se nedohodli. I tak ale oba radikální salafisty úřady označily za nebezpečné.

Pistorius se proto rozhodl využít zákona o podmínkách pobytu v Německu, který umožňuje jednotlivým spolkových zemím nařídit okamžitou deportaci cizince, jestliže představuje hrozbu pro bezpečnost celého Německa. Právě takový postup je v Německu vůbec prvním uplatněním zmíněné zákonné možnosti.

Dvojice, která i přes narození v Německu vlastní občanství domovských států svých rodičů, se proti okamžité deportaci pokusila bránit a obrátila se na soud s žádostí o předběžnou právní ochranu. Soud ale v úterý jejich požadavky odmítl.

Témata:  Německo Nigérie Alžírsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy