Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cyklon Debbie se blíží k australským břehům. Domovy opouští tisíce lidí

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - K východoaustralskému státu Queensland se blíží cyklon Debbie s rychlostí větru 240 kilometrů za hodinu. Pobřeží by měl zasáhnout v úterý místního času, už bylo evakuováno přes 3500 obyvatel.

Queenslandská premiérka Annastacia Palaszczuková sdělila, že ničivý účinek cyklonu Debbie může být srovnatelný s cyklonem Yasi, který v roce 2011 napáchal milionové materiální škody. Byl zařazen do nejvyšší kategorie na pětibodové škále, cyklonu Debbie zatím meteorologové připisují čtvrtý, tedy druhý nevyšší stupeň.

Podle očekávání by měl cyklon pevninu zasáhnout v úterý v 7:00 místního času (o dnešní půlnoci SELČ) v pásu mezi pobřežními městy Townsville a Proserpine.

"Šance na evakuaci se zužuje, prosím, poslouchejte úřady. Musím to udělat i já, jde o bezpečnost vaši, vašich rodin, vašich dětí," apelovala Palaszczuková na obyvatele Queenslandu. Podle ní je třeba ještě evakuovat na 2000 lidí. Cyklon může vyvolat až osmimetrové vlny a záplavy nízko položených míst.

Témata:  Austrálie počasí bouře

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy