Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát za tento rok zabil při útocích už přes dva tisíce lidí a číslo stále stoupá

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Washington/Bagdád - Islámský stát podnikl za první čtvrtletí letošního roku nejvíce útoků. Teroristé útočili v Iráku a Sýrii celkem 891krát a zabili při tom více než 2 tisíce lidí. Uvedla to americká bezpečnostní společnost IHS.

Radikálové z Islámského státu podnikli za první tři měsíce letošního nejvíce útoků od poloviny roku 2014, kdy na území Iráku a Sýrie vyhlásili chalífát. Při stovkách atentátů zemřelo 2150 lidí, což je oproti předchozímu období nárůst o 44 procent.

Zvyšující se počet útoků hlásí také Libye. Další území (třeba útoky IS v Evropě) nejsou do studie americké agentury IHS, která sestavuje bezpečnostní analýzy, zahrnuty. Atentáty navíc narůstají, přestože Islámský stát většinu území ztratil.

"Skupina se stále častěji uchyluje k hromadným násilnostem, zatímco se z několika směrů dostává pod velký tlak," citovala agentura ČTK odborníka na terorismus z IHS Matthewa Henmana.

Islámský stát podle expertů ztratil asi 40 procent území v Iráku, v Sýrii se ovládaná oblast zmenšila o 20 procent. Maximální rozšíření území zaznamenali islamisté v roce 2014, po vyhlášení tzv. chalífátu.

Témata:  Islámský stát USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy