Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lynčování kvůli islámu: Dav ubil studenta podezřelého z rouhačství, další byl vážně zraněn

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Péšávar - Ve čtvrtek došlo v univerzitním areálu ve městě Mardan na severozápadě Pákistánu k lynčování. Dav několika stovek studentů ubil k smrti spolužáka, podezřelého z rouhačství vůči islámu. Další student byl vážně zraněn.

Zavražděný byl studentem žurnalistiky. Podle anonymního zdroje z místní univerzity si vysloužil nepřízeň spolužáků svými liberálními a kritickými názory, nechodil ani na páteční modlitby.

Útočníci se prý domnívali, že napadení studenti publikovali v sociálních sítích rouhačské poznámky, ale podle policie šlo o lživé fámy, ve skutečnosti je kvůli rouhačství nevyšetřovala. Podle jiné verze se trojice studentů dostala do tak vášnivého sporu se spolužáky ohledně názorů na náboženství, že je učitelé raději zamkli v jednom sále, aby je ochránili. Následoval však útok davu, mučení a smrt.

Video zachycující lynč podle agentury Reuters ukazuje, že student byl svlečen donaha a skupina asi deseti spolužáků jej bila holemi za vzývání Alláha, zatímco ostatní přihlíželi.

Obviněním z rouhačství je podle kritiků těžké se bránit, protože pákistánské zákony nedefinují, co všechno lze považovat za urážku islámu. Obvinění z rouhačství bývá zneužíváno jako prostředek k potlačování menšin a disentu, může i posloužit k vyřizování osobních účtů, tvrdí kritici.

Témata:  Pákistán muslimové vražda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy