Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko a Írán neuspěly s žádéstí týkající se vyšetřování chemického útoku v Chán Šajchúnu

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Haag – Při chemickém útoku na syrský Chán Šajchún zemřelo 4. dubna přes 80 lidí. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes na svém zasedání v Haagu zamítla žádost Ruska a Íránu o sestavení nového týmu k vyšetření tohoto incidentu. 

Oznámila to britská delegace při OPCW. Organiazce už vyšetřovací tým sestavila a vyslala do Turecka, kam byli někteří mrtví a zranění převezeni.

Generální ředitel OPCW Ahmet Üzümcü ve středu řekl, že z dosud získaných důkazů lze vyvodit, že v Chán Šajchúnu byl použit nervový plyn sarin nebo jemu podobná látka. Informace je založena na laboratorních testech biologických vzorků odebraných z těl mrtvých i zraněných.

Vyšetřování, jehož cílem není určit viníky, ale pouze dokázat použití zakázaných látek, stále pokračuje. Írán a Rusko požádaly o sestavení nové skupiny, která má také určit, jak byly chemické látky do Chán Šajchúnu dopraveny. Damašek a Moskva totiž tvrdí, že při náletu byl zasažen sklad chemických zbraní opozice.

Teherán a Moskva žádaly, aby se vyšetřovatelé vypravili i na leteckou základnu Šajrát v Homsu, na niž 7. dubna vyslaly USA v odvetě střely s plochou dráhou letu, protože podle nich právě odtud vzlétla letadla s chemikáliemi. Rusové a Íránci chtějí, aby vyšetřovatelé „ověřili obvinění, že tam jsou zásoby chemických zbraní".

Britská delegace tvrdí, že smyslem požadavku Ruska a Íránu na sestavení nového týmu je snaha „ohrozit už běžící vyšetřování". "Je zbytečné říkat, že nynější vyšetřování pokračuje a že Británie je plně podporuje," citovala svůj zdroj AFP.

Témata:  plynový útok v syrském Idlibu Rusko Írán Sýrie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.