Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko bombardovalo kurdské radikály, o život přišl 18 bojovníků

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turecké letouny zaútočily v pondělí večer na pozice radikálů ze Strany kurdských pracujících (PKK) na severu Iráku, zabito bylo 18 bojovníků. Stíhačky vzlétly i na severu Sýrie proti Islámskému státu.

V horské oblasti Kandíl se prý nacházejí hlavní základny PKK. Turecká armáda zasahuje proti kurdským bojovníkům na severu Iráku a na jihovýchodě své země od loňského léta, kdy skončilo příměří mezi povstalci z PKK a vládou. Střety zesílily poté, co se Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku.

PKK bojuje od roku 1984 za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku; za teroristickou organizaci ji považuje i Evropská unie a USA. Naopak kurdské milice YPG jsou pro Spojené státy v Sýrii důležitým spojencem.

Turecké letectvo dnes zasahovalo i na severu Sýrie, kde ostřelovalo oblast ovládanou radikály z Islámského státu. Právě odsud totiž byly vypáleny rakety, které zasáhly turecké příhraniční město Kilis a zranily jednu osobu.

Témata:  Turecko Turecká armáda PKK

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy