Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při konfliktu na íránsko-pákistánské hranici zahynulo 10 íránských pohraničníků

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Ozbrojená skupina Džajš al-Adl dnes zaútočila na íránsko-pákistánském pomezí, zemřelo 10 íránských pohraničníků. Incident zhoršil vztahy mezi Teheránem a Islámábádem.

Incident se stal ve východoíránské provincii Sístán a Balúčestán, která je domovem v Íránu menšinového sunnitského etnika Balúčů. Oblast také představuje křižovatku pro pašování narkotik z Pákistánu a Afghánistánu na západní trhy.

Podle íránské policie nese za atentáty v konečném důsledku odpovědnost pákistánská vláda.

Sunnitskou skupinu Džajš al-Adl (Armáda spravedlnosti) tvoří převážně pašeráci drog a bandité. Pocházejí z Pákistánu a jako sunnité cítí nevraživost vůči většinovým íránským šíitům.

Podle agentury Reuters chce Džajš al-Adl svými útoky upozornit na to, co považuje za diskriminaci sunnitů a etnických Balúčů v oblasti. Skupina je napojena na sunnitské povstalecké hnutí Džundalláh, které bojuje za práva sunnitských Balúčů v Íránu i Pákistánu.

Témata:  Írán Pákistán terorismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.