Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zrušil zákaz těžby v pobřežních vodách, který zavedl Obama

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washingtion – Americký prezident Donald Trump v předvolební kampani sliboval zrušit rozsáhlá omezení těžby zavedená jeho předchůdcem Barackem Obamou, která podle něj podkopávají rozvoj americké energetiky a připravují o práci tisíce lidí. Rozzuřil tím ekologické aktivisty a povzbudil odvětví těžby surovin. Přesto teď tyto plány převádí do praxe.

Trump dnes vydal nařízení otevřít těžbě ropy a zemního plynu rozsáhlé oblasti v amerických vodách, včetně těch, jejichž rozvoj Obama krátce před svým odchodem z funkce zakázal. Výnos se týká částí Severního ledového oceánu, Atlantiku, Tichého oceánu a Mexického zálivu.

Nařízení pověřuje ministerstvo vnitra, aby přezkoumalo a přepracovalo poslední pětiletý plán rozvoje těžby ropy a plynu na federálních územích, který přijala Obamova administrativa. Tento plán se týká i rozvoje vod kolem amerického pobřeží.

Trumpův výnos by bezprostředně významnější dopad na těžbu mít neměl. Podle agentury Reuters o vrty v arktických vodách zatím není příliš velký zájem, protože jsou velmi nákladné a riskantní. Jejich rozvoji brání i nízké ceny ropy a rostoucí těžba na americké pevnině.

Obama na konci loňského roku zakázal nové vrty na těžbu ropy a zemního plynu ve velké části amerických vod v Severním ledovém oceánu a v některých částech Atlantiku, argumentoval ochranou přírody. Použil přitom zákon z 50. let minulého století, který prezidentům umožňuje zamezit využívání nerostných zdrojů v pobřežních vodách, ale nespecifikuje, jak takové nařízení zrušit. S odkazem na to Obamova vláda tvrdila, že toto její nařízení je platné „navždy", a řada médií to nekriticky přijala. List The Wall Street Journal ale například připomněl, že předchozí prezident George Bush předtím bez problémů zrušil část obdobného nařízení svého předchůdce Billa Clintona.

Témata:  Donald Trump Barack Obama ropa

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy