Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský miliardář žaluje agenturu AP, článek ho spojil s Trumpovým člověkem

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Washington - Ruský miliardář Oleg Děripaska v pondělí zažaloval americkou agenturu AP pro pomluvu kvůli článku o stycích s Paulem Manafortem, který v minulosti vedl volební kampaň Donalda Trumpa.

"Hliníkový král" Děripaska v žalobě k federálnímu soudu ve Washingtonu tvrdí, že zpráva AP z 22. března o jeho obchodech s Paulem Manafortem byla nepřesná a poškodila jej falešným nařčením z kriminální činnosti.

AP ve zmíněné zprávě uvedla, že Manafort před deseti lety tajně pracoval na posílení vlivu ruského prezidenta Vladimira Putina v někdejších sovětských republikách, Evropě i ve Spojených státech.

Z dokumentů vyplývá, že Manafort pracoval pro ruského miliardáře Olega Děripasku. AP tehdy poznamenala, že zmíněný materiál je očividně v rozporu s dřívějšími prohlášeními Trumpovy administrativy i Manaforta samého o jeho vazbách na Rusko.

Manafort zřejmě už v roce 2005 vypracoval tajnou strategii, která měla ve prospěch Putinovy vlády ovlivnit politiku, obchodování a zpravodajství v USA, Evropě a v bývalých sovětských republikách. Děripaska, který plány dostal, pak na začátku roku 2006 poskytl Manafortovi smlouvu s roční odměnou deset milionů dolarů (v dnešním kurzu přes 250 milionů Kč), vypověděli podle AP svědkové s tím, že Manafort s Děripaskou obchodovali nejméně do roku 2009.

"Jsme přesvědčeni, že tento model může sloužit ke značnému prospěchu Putinovy vlády, pokud bude využit na těch správných úrovních," citovala AP Manafortův dopis Děripaskovi z roku 2005. Manafort v něm dále uvádí, že zmíněný plán otevírá velké možnosti pro Putinovu vládu, a to nejen pro politiku v rámci Ruska, ale i v zahraničí.

Manafort v březnu AP potvrdil, že pro Děripasku v různých zemích pracoval a že tato spolupráce byla nespravedlivě vyhodnocena jako součást kampaně, jejímž cílem bylo aktéry pošpinit.

Po zveřejnění článku AP Děripaska zakoupil inzerci v amerických novinách, aby v inzerátech odmítal zprávu jako "zlomyslná tvrzení a lži". Trumpův mluvčí Sean Spicer tvrdil, že Manafort "hrál velmi omezenou roli" v předvolební kampani. 

Hlavní právní zástupkyně AP Karen Kaiserová uvedla, že agentura si za zprávou stojí a bude se energicky bránit.

Témata:  volby v USA Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy