Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demokracie v ČR stojí před zkouškou, varuje nadace blízká německé kancléřce Merkelové

Vláda ČR: Bohuslav Sobotka /ČSSD/ a Andrej Babiš /ANO/
Vláda ČR: Bohuslav Sobotka /ČSSD/ a Andrej Babiš /ANO/
Foto: Vláda.cz

Berlín - Nadace Konrada Adenauera (KAS), která má blízko k německé kancléřce Angele Merkelové, v textu nazvaném Mocenské hry na Vltavě rozebírá současnou vládní krizi v Česku. Demokracie v ČR prý čelí zatěžkávající zkoušce.

Organizace je přesvědčena, že za koalicí ČSSD, ANO a KDU-ČSL stojí kus dobře odvedené práce, a při pohledu zvenku se tak nejevila nutnost pro její konec.

Překvapivé rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o demisi kabinetu vnímá spíše jako politicko-taktický kalkul. Podotýká přitom, že Sobotka se šéfem ANO Andrejem Babišem, který má vážný střet zájmů, vládl přes tři roky.

Nadace popisuje i další vývoj krize, včetně sporu Sobotky s prezidentem Milošem Zemanem. "Denně dochází k novým obratům v tomto mocenskopolitickém zmatku," píše KAS. Připomíná také zveřejněné nahrávky Babiše a demonstrace.

Je ale otázkou, domnívá se německá nadace, jestli se názor protestujících přenese i do venkovských oblastí. KAS připomíná strategii Babiše i jeho hnutí ANO neprezentovat se jako tradiční politici, ale jako alternativa k nim. Zároveň se ministru financí podle nadace dařilo být spojován s vládními úspěchy. Kdyby v době před volbami nebyl členem vlády, mohl by se tento efekt "opozice ve vládě" ještě posílit.

"Jasné je, že Českou republiku v příštích měsících čeká ostrá a vyhrocená volební kampaň," tvrdí nadace blízká křesťanským demokratům (CDU) kancléřky Merkelové.

Témata:  Andrej Babiš Bohuslav Sobotka Miloš Zeman

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.