Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU si došlápla na neziskovky. Vyšetřuje je kvůli vykořisťování migrantů, Brusel jim sebral dotace

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Evropská unie pozastavila financování nevládních neziskových organizací pomáhajících uprchlíkům v Řecku. Jednu ze skupinu teď čeká vyšetřování, její členové totiž byli obviněni ze sexuálního zneužívání a korupce, cituje evropského komisaře pro humanitární pomoc a krizový management Christose Stylianidese řecký server Ekathimerini.

Evropská komise oznámila, že zahájila formální šetření obvinění, podle kterého členové dosud nejmenované organizace mohli sexuálně zneužívat migranty, se kterými pracovali v Řecku. Komise také potvrdila, že bude vyšetřovat organizace na základě obvinění z korupce a pozastavila veškeré financování ze strany EU.

„Ačkoli jsou tato obvinění teprve předmětem šetření, Komise je bere velmi vážně,“ uvedl mluvčí eurokomisaře v prohlášení. „Zastáváme přístup nulové tolerance ke zneužití práv a osobní integrity všech uprchlíků a přistěhovalců, jakož i ke zneužití finančních prostředků,“ řekl. 

„Naším prvořadým zájmem je pohoda potenciálních obětí. V souladu s tím zajistíme, že jim bude poskytnuta okamžitá podpora,“ řekl. Mluvčí uvedl, že komise již informovala řecké orgány a předložila případ Evropskému úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) k okamžitému vyšetřování. 

Podle zprávy z Harvardovy univerzity zveřejněné na počátku tohoto roku jsou dětští uprchlíci bez doprovodu v Řecku nuceni prodávat své tělo, aby zaplatili pašerákům, kteří jim pomáhají dosáhnout jejich požadované evropské destinace. 

Zpráva doktora Vasileia Digidiki a profesorky Jacqueline Bhabhaové z univerzitního centra pro zdraví a lidská práva také varovala před „rostoucí epidemií sexuálního vykořisťování a zneužívání dětských migrantů v Řecku.“

Témata:  uprchlíci Řecko Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy