Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO by se mělo připojii ke koalici bojující proti Islámskému státu, myslí si Trump

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Brusel - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson dnes ujistil svět, že prezident Donald Trump podporuje pátý článek Washingtonské smlouvy o tom, že útok na jeden členský stát NATO je útokem na všechny. Šéf americké diplomacie to řekl na palubě Air Force One při přeletu Trumpovy delegace z Říma do Bruselu.

Trump se podle Tillersona rovněž domnívá, že je důležité, aby se NATO připojilo ke koalici bojující proti takzvanému Islámskému státu (IS), uvedl Reuters. Jeho hlavním vzkazem na summitu však bude výzva ke „sdílení břemene", zdůraznil Tillerson.

Trump dlouhodobě kritizuje fakt, že většina aliančních států včetně České republiky ročně odvádí na obranu méně než dohodnutá dvě procenta HDP. V minulosti už naznačoval, že se USA obrátí zády k těm evropským spojencům, kteří na vlastní obranu dávají jen málo prostředků. Trump dokonce označil alianci za zastaralou, později ale svůj názor změnil.

Šéf Bílého domu bude ve čtvrtek v Bruselu nejdříve jednat s představiteli Evropské unie a poté se zúčastní summitu NATO, na němž povede českou delegaci prezident Miloš Zeman.

Témata:  Donald Trump NATO (Severoatlantická aliance) Rex Tillerson 1 Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy